joi, 31 august 2017

CIRCARI POLITICO-CULTURALI, MIORITICI DE "PROVINCIA EUROPEANA VRANCEA"



MOTTO :” -Viața este o cale, un scop și o victorie. Misiunea voastră este să înfloriți. Viața voastră este istoria omenirii. Viața este compusă din prezent, iar sensul prezentului este să trăiți în prezent.”-Regele Solomon, fiul lui David care a definit astfel sensul vietii.

La ședința extraordinara a CL Focșani din data de 17.08.2017, am asistat la un CIRC POLITICO-CULTURAL de cea mai joasă speță, care a avut loc intre conducerea Primăriei Focșani si consilierii PNL din CL Focșani.
Miza acestui CIRC POLITICO-CULTURAL a fost demiterea directorului Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia, dl. ing. Valentin Gheorghiță.
Motivele invocate de primarul Cristi Misăilă pentru demiterea directorului Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia, nu au avut nicio JUSTIFICARE LOGICĂ, ci numai o RANCHIUNĂ IEFTINĂ.
Personal, consider că pentru un oraș ca mun. Focșani sunt prea multe instituții culturale, dar restructurarea unor astfel de instituții, care să aibă drept scop eficientizarea activității culturale in mun. Focșani, trebuia să fi avut la baza o analiza economică temeinică si nu să se apeleze la un CIRC POLITIC.
Practic, primarul Cristi Misăilă s-a bazat pe faptul că prietena șotiei lui "Gigel Frone mioritic de Provincia Europeană Vrancea", respectiv deputatul PNL Ion Stefan, o anume "coană preoteasă" a fost exclusă din Organizația PNL Focșani si pe cale de consecință, a considerat că va avea o majoritate de doua treimi in CL Focșani, si-l va putea demite pe directorul Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.
După ce primarul Cristi Misăilă s-a umplut de MARO la ședința extraordinară a CL Focșani din data de 17.08.2017, pentru ca CIRCUL POLITICO-CULTURAL MIORITIC DE "PROVINCIA EUROPEANĂ VRANCEA" să fie total, politrucii PNL, Cristi Irimia, Liviu Bostan si Nicu Tănase au organizat o conferință de presă, ocazie cu care s-au ERIJAT in salvatorii "CULTURII MIORITICE DE PROVINCIA EUROPEANĂ VRANCEA".
Zile trecute, un amic revoltat de modul cum arată mormântul celui care a fost ctitorul celor două edificii culturale ale mun. Focșani, Ateneul Popular si Teatrul Comunal, respectiv Mr. Gh. Pastia, m-a întrebat cum am putea SPĂLA această RUȘINE a autorităților mun. Focșani, preocupate numai de cheltuitul banului public pe tot felul de PARANGHELII ?
Eu i-am propus să formăm un "COLECTIV de INIȚIATIVĂ" a cărui scop să fie reabilitarea mormântului celui care a fost Mr. Gh. Pastia.
In opinia mea, suma necesară pentru reabilitarea mormântului celui care a fost Mr. Gh. Pastia nu este una foarte mare si cred că o putem obține urmare a unor donații din partea focșănenilor, DERANJAȚI de nepăsarea autorităților publice ale mun. Focșani in frunte cu primarul Cristi Misăilă, care nu a făcut decât să preia in totalitate DISPREȚUL față de focșăneni a celui care a fost timp de 16 ani primar al mun. Focșani, respectiv numitul Bacinschi Decebal.
Persoana care a venit cu propunerea de a face ceva pentru reabilitarea mormântului celui care a fost Mr. Gh. Pastia este ec. Ioan Ghiu si tot Domnia Sa se va ocupa de modul in care vor fi gestionați banii pe care ii vom obține, urmare unor donații pentru reabilitarea mormântului celui care a fost Mr. Gh. Pastia.

In cele ce urmează am să fac o scurtă prezentare a celui care a fost Mr. Gh. Pastia (1848-1929), ctitorul celor doua edificii culturale din mun. Focșani.
Data exactă a nașterii celui care a fost Mr. Gh. Pastia nu se cunoaște, deoarece pe monumentul funerar din Cimitirul Sudic este trecut anul 1847, iar din alte înscrisuri aflate in Arhiva Muzeului Vrancea, fond Maior Gh. Pastia, Buletin de înscriere la Biroul Populație, rezultă că anul de naștere ar fi 1848.
După demolarea in anul 1908 a Teatrului Lupescu, orașul Focșani nu mai avea nicio sală cu adevărat propice reprezentațiilor teatrale.
In aceste condiții Mr. G Pastia înaintează o petiție primarului de atunci al târgului Focșani din care citez :
"Domnule Primar,
Subsemnatul, Maior Gh. Pastia, urmaș al unei vechi familii din Focșani, cetățean al acestui oraș in care sunt născut; văzându-l lipsit de una din cele mai importante instituții culturale, adică un teatru, clădire care ar fi o podoabă a orașului si ar contribui mult să înalte spiritul si sentimentul National al cetățenilor noștri.
In acest scop m-am decis să înzestrez orașul cu un asemenea edificiu, dotând Focșanii, orașul meu natal, cu un teatru clădit din propriile mele mijloace, in condițiile in cari am onoare a vi le expune mai jos :
............................
In speranța Domnule Primar că veți găsi ca acceptabila ofranda mea veți binevoi a o supune Onor Consiliului Comunal, iar rezultatul a mi-l comunica  pentru a ști dacă pot să pun in practică propunerea mea.
Cu stima,
1908 Februar
Gara Cotești
Jud. R. Sărat"

Inaugurarea Teatrului Comunal "Maior Gheorghe Pastia" a avut loc la data de  21.11,1913.
La data de 28.01.1926, maiorul Gheorghe Pastia a înaintat Comisiei Interimare următoarea petiție :
"Domnule Primar,
In dorința ce am de a desăvârși opera culturala pe care am început-o in orașul meu natal Focșani prin construirea Teatrului Comunal Maior G. Pastia ce l-am donat comunei. m-am hotărât de a construi in Focșani cât voi fi in veață un Ateneu Popular, atât de rar in tara noastră care să fie zilnic accesibil publicului doritor de lumină si cultură.
...............
Acestea sunt condițiile sub care voiesc a construi acest local, condiții ce le-am întocmit numai in interesul general pentru educația poporului căutând a-l pune astfel la adăpostul oricăror neajunsuri politice ce i s-ar putea crea in viitor si care i-ar putea fi dăunătoare, NEREZERVÂNDU-MI PENTRU MINE NICI UN FEL DE AVANTAJ", totul pentru țară si cultură, condiții pe care le supun prin Dvs. la cunoștință întregului Consiliu Comunal si publicului spre a decide, iar in caz că propunerile mele vor fi primite, rog a mi se răspunde de urgență pentru a începe să si aranjez materialele necesare
....................."
La 20 august 1929, maiorul Gheorghe Pastia redactează Codicilul anunțat in Testament :
"Simt ca in urma operației ce mi se va face, voiu înceta din viață si neavând timp a recapitula in codice, averea celor executorilor mei testamentari si care se poate controla si din Registrele Condicilor ce se găsesc in casă - astfel :
............."

La 15.10.1929 orele 7,30 a.m. a survenit trecerea la cele veșnice a donatorului, maior Gheorghe Pastia.
Acesta avea să fie înmormântat doua zile mai târziu în cimitirul Sudic, cortegiul funerar pornind din față Bisericii Sf. Ioan, din imediata apropiere a Ateneului Popular.
Cel care a fost Mr. Gh. Pastia a fost condus pe ultimul drum de foarte mulți focșăneni care au răspuns la apelul făcut de Primăria Focșani, citez:

"Cetățeni,
Astăzi, marți 15 curent, ora 7,30 dimineața Marele Roman si generosul donator Maior Gh. Pastia, Cetățean de Onoare al orașului Focșani după o lungă si grea suferință si-a dat obștescul sfârșit.
Pentru actele lui mari ce au săvârșit in interesul culturi naționale, dăruind orașului sau natal cele două însemnate instituții:
Teatrul Comunal "Maior Gh. Pastia" si
Ateneul Popular "Maior Gh. Pastia"
- a devenit cel mai mare ctitor si binefăcător al comunei.
In semn de adâncă recunoștință si curata evlavie rugam pe toți cetățenii, societățile si comunitățile acestui oraș, să ia parte la conducerea rămășiților pământești ale MARELUI DISPĂRUT la locul de veșnică odihnă, spre a depune cu toții câte o lacrimă la mormântul acestui vrednic fiu al Focșanilor.
Cortegiul se va forma si porni dela catedrala Orașului, joi 17 curent, ora 2 p.m. la  Cimitirul Sudic Sf. Gheorghe.
In veci scumpă si nepieritoare memoria si faptelor lui.
Primar, Alexandru Alevra
Secretar, I. Romanoai
Nr. 13183
1929, Octombrie 15 "

Anexez :
Anexa 1 - O fotografie a Teatrului Comunal Mr. Gh. Pastia;
Anexa 2 - O fotografie a Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia
Anexa 3 - Imagini de la mormântul celui care a fost Mr. Gh. Pastia, aflat in Cimitirul Sudic Focșani, cu precizarea că fotografiile au fost făcute in data de 29.08.2017.

Stimați FOCȘĂNENI,

Imaginile prezentate in anexe, consider că sunt edificatoare in legătură cu DISPREȚUL pe care autoritățile publice ale mun. Focșani le au fata de cel care a fost ctitorul edificiilor culturale din mun. Focșani, Teatrul Comunal "Maior Gh. Pastia" si Ateneul Popular "Maior Gh. Pastia".
Personal, de circa 11 ani am urmărit direct activitatea CL Focșani, ocazie cu care am constatat DISPREȚUL NEMĂRGINIT pe care aleșii focșănenilor, indiferent de culoarea politică, îl au fata de cei care i-au votat.
De altfel, in acest moment când la nivel central este mare TĂRĂBOI cu privire la "legile justiției" inițiate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care este născut in com. Vulturu, jud. Vrancea, eu demonstrez pe bază de hotărâri de instanță si alte înscrisuri oficiale, un lucru, in opinia mea, foarte grav si anume: - Subordonarea JUSTIȚIEI si a instituțiilor publice din jud. Vrancea de către "Sistemul din Provincia Europeana Vrancea" pe care îl consider un SISTEM de tip MAFIOT-TRANSPARTINIC, cu scopul de a LEGALIZA jefuirea cetățenilor mun. Focșani.
In "eseul""JUSTIȚIA SUBORDONATA REGIMULUI SECURIST POSTDECEMBRIST ȘI "DEȘTEPTAREA PROȘTILOR", postat în data de 18.08.2017, pe blogul ulisegrosu.blogspot.com, am fost foarte clar in acest sens.
Așa cum am prezentat la începutul acestui "eseu", autoritățile publice publice ale mun. Focșani in frunte cu primarul Cristi Misăilă pe de o parte si deputatul PNL Ion Stefan de cealaltă parte sunt preocupate sa facă CIRC POLITICO-CULTURAL, in timp ce mormântul celui care a fost Mr. Gh. Pastia este in PARAGINĂ, așa cum rezultă din fotografiile prezentate in anexa 3.
Focșănenii care se simt deranjați de situația prezentată mai sus si sunt interesați de a face parte din "COLECTIVUL de INIȚIATIVĂ" pentru renovarea mormântului celui care a fost Mr. Gh. Pastia, mă pot contacta pe mine sau pe dl. ec. Ioan Ghiu pentru a stabili un plan foarte clar de acțiune, in vederea renovării urgente a mormântului celui care a fost Mr. Gh. Pastia.
NOTA: Putem fi contactați pe adresele de mail: i.ghiu@yahoo.com si grosu_ulise@yahoo.com

30.08.2017                                                                                 Ulise Grosu



Anexa 1 Teatrului Comunal Mr. Gh. Pastia

Anexa 2 - Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia

Anexa 3 - Imagini de la mormântul celui care a fost Mr. Gh. Pastia, aflat in Cimitirul Sudic Focșani, cu precizarea că fotografiile au fost făcute in data de 29.08.2017.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu